Входна врата стълби растение

Блиндирани врати с MDF панели

Блиндираните врати имат много различни аспекти, които заслужават обстойно разглеждане, но тук ще наблегнем на качествата им, които са пряко свързани с вложените в крилата им MDF плочи. Нека да започнем малко по-отдалече:

Какво е MDF?

MDF всъщност е пресована дървена плоча със средна плътност, която се използва за така нареченото „обличане“ на врати. Материалът се произвежда от натрошени дървени стърготини. Те се обработват с пара, изсушават се и след това се слепват под въздействието на гореща преса с добавени смоли.

Качества на MDF

  • екологичен;

От факта че в MDF се влагат само естествени материали, той е безвреден за здравето.

  • изключително як;

Поради използването на синтетични смоли и наличието на лигнин (естествено свързващо вещество), при взаимодействието между влакната, MDF добива якост, която е два пъти по-висока от ламинираната плоча от ПДЧ.

  • топлоизолационен;

MDF панел с дебелина 12 мм. има същите топлоизолационни свойства като тухлена стена с дебелина 150 мм. Или пък бетонен панел с дебелина 260 мм.

  • изглеждащ като дърво;

MDF-плочата имитира текстурата и цвета на дървените врати.

​MDF правят блиндираните врати незаменими

За разлика от дървените, блиндираните врати с вложени МДФ плоскости, не са подвластни на влагата и температурните промени. Някои от тях, дори са защитени от УВ лъчите на слънцето. Те също така, са устойчиви на драскотини и други механични повреди.

Благодарение на метала и подсилената конструкция, тези врати с MDF панели, са изключително сигурни и по-трайни, от дървените врати.

Дебелината на MDF панела е 3,2–22 мм. и колкото по-дебел е той, толкова по-дълбоко може да се декорира крилото с красива шарка. Обемното фрезоване придава на вратата по-натуралистичен атрактивен и благороден вид. От вътрешната страна MDF панелите украсяват дизайна на коридора, а отвън те предпазват от негативните ефекти на околната среда и вандали, а също така украсяват екстериора на къщата.

Високата топло и звукоизолация трябва също да бъде отразена като една от важните характеристики при блиндираните врати. Коефициентът на топлопроводимост на панел с дебелина 12-15 мм. варира от 0,09-0,1 W/m2K.

Блиндираните врати с техните превъзходни качества, ги правят подходящи за различни домове. Такива, чийто вход е изложен на външните условия на времето, както и за апартаменти в етажни сгради. С тях ще имате не само красив външен вид на жилището си, но ще придобиете спокойствие, стоейки у дома.

Comments for this post are closed.