Верига за врата

Вериги и стопове за врати

Механизмът на вратите е проектиран да осигурява удобство и функционалност на входните или интериорните врати. И всеки от видовете си има свое индивидуално предназначение: да осигури отваряне/затваряне на крилото на вратата, фиксиране в затворено положение, здраво закрепване към рамката на вратата и много други. Основната му и най-важна задача е защитата. Именно за тази цел са предназначени веригата на вратите и стопът.

Верига за врати

Целта на веригата на вратите задължава производителите да обръщат специално внимание на материала на производство. Този елемент на вратата трябва да издържа на достатъчно натоварване и следователно да бъде здрав и надежден. Разбира се, това не е абсолютна защита срещу сила, но все пак е значителна бариера, наличието, на която спира повече от един нападател.

Днес има два вида вериги за врати: класическа врата и панта. Обхватът на първия е неограничен, неговият дизайн е познат на всички. Такива аксесоари включват закопчалка, фиксирана върху кутията, змийска релса, монтирана върху крилото на вратата, и всъщност самата верига със специална кука в края. Началното положение на верижната връзка е същата кука, поставена в жлеба на плъзгащата шина и фиксираща вратата в определено положение при отваряне. Това значително ограничава възможността за потенциално проникване на нежелани посетители. Всички компоненти са изработени от здрава стомана, като по този начин гарантират високо ниво на защита. Пантата е прикрепена към рамката на вратата, втората част на веригата – куката с топката, поставена в нейния край, е монтирана върху самото крило. Особеността на това устройство е невъзможността за неговото използване при отваряне на входната врата навън.

Стоп на вратата

Отлична алтернатива на веригата на вратите е стоп за отваряне. Елементът е с много различен дизайн и принцип на работа. Има няколко типа ограничители:

• стационарни: обикновени и магнитни скоби;

• мобилен: има няколко опции – това може да бъде обикновен клин или устройство, фиксирано от страната на долния край на крилото на вратата с неплъзгащи се крака.

Магнитният ограничител е особено популярен. Принципът на неговото действие се основава на използването на физичните свойства на магнита. В долната част на вратата е инсталирана метална плоча, а магнитната ключалка е разположена на мястото на максимално възможното отваряне на листа. Когато се отвори плочата тя попада под въздействието на магнитно поле и вратата е сигурно заключена.

Втората версия на стационарното приспособление е още по-опростен дизайн, идентичен по своята структура с единствената разлика – липсата на магнит и метална плоча. Следователно има само ограничение на отварянето на вратата, без ефекта от нейното фиксиране.

Използването на подов ограничител е особено уместно, ако има две врати едновременно на входа на сградата. Последната тенденция е инсталирането в селски къщи с двоен дизайн: външни метални врати с паралелен монтаж на стъкло или друг плат. В този случай първата за дневния период с помощта на ограничителя се фиксира в отворено положение, докато втората е затворена по това време.

Интериорна врата - бяла

Материал за интериорни врати

Изборът на материал за врата обикновено се свежда до два фактора: вкус и бюджет. Предлагаме да влезете в местен магазин за врати, за да усетите разликата между отварянето на масивна дървесина, масивна сърцевина и интериорни врати от кухи сърцевини, преди да подадете поръчката си.
Прочетете повече

Блиндирана входна врата Картал T-901

Блиндираните врати – защо са толкова предпочитани?

Домът ни е най-важното място – нашият пристан, в който спускаме котва след напрегнатия работен ден с идеята да се отделим от тревогите и да релаксираме. За да бъде обаче този пристан добре защитен, се нуждае от стабилна входна врата, например блиндирана. Този вид врати отдавна се асоциират с усещането за сигурност, защото притежават отлична здравина и могат да се използват много дълго време. Но това съвсем не е всичко, защото блиндираните врати се предлагат и в страхотни дизайни, различни в цветово и стилово отношение, така че да отговорят на всеки вкус.
Прочетете повече

Интериорна врата

Въпроси и отговори за интериорните врати

Трябва ли интериорните врати да съответстват стилово на цялата къща?

Гласуваме „да“ за цялостния стил… за размера – определено не.

Трябва ли обкова на вратата да съвпада с цялата къща?

Не е задължително, но е хубаво, ако този детайл е съобразен с цялостния дизайн.

Прочетете повече

doorstop

Стопери за врати

Ограничителят за врата е полезен елемент, позволяващ регулиране на ъгъла на отваряне на крилото.

Благодарение на това устройство, стените и дръжките на вратите са спасени от повреди, които могат да бъдат причинени от удари по време на рязко отваряне. Могат да бъдат поставени навсякъде.

Прочетете повече

Рулетки, линии

Препоръчителни размери за строителен отвор на входни и интериорни врати

Най-важното за един перфектен монтаж е да бъдат спазени препоръките за размери на зида. Без значение дали ще използвате услугите на някоя професионална фирма или сами сте решили да монтирате, е необходимо първо да се изгради точният строителен отвор. Така процесът ще приключи бързо, лесно и без никакви усложнения и вие ще можете да се наслаждавате на новите си врати.

Прочетете повече

Плъзгаща интериорна врата към стая

Как да обзаведем дома си с нови врати, като филмови звезди?

Няколко интересни идеи как бихме могли да обзаведем дома си, така че когато поканим някой у дома да се почувстваме като истински звезди – с луксозен интериор и красива визия. Вероятно всеки желае да бъде различен, домът му да бъде идентичен и несравним с никой друг. Нека да започнем от входната врата.

Прочетете повече

plyzgashta interiorna vrata

Направи живота си по-лесен с плъзгащи интериорни врати

Когато стане време да сменяме интериорните врати, изборът може да бъде много труден. Понякога е дори досадно, особено ако размерите на жилището не са стандартни. Строителят е направил всичко по „стандарт” преди 30 години. Започвате да обикаляте различни дистрибутори и производители, които да могат да съберат вратата на банята Ви например.

Прочетете повече

Интериорен дизайн - Врати

Каква врата да изберем за кухнята

Вратата в кухнята има голямо естетическо значение. За да изберем врата за кухнята е необходимо да се съобразим с функционалността и дизайна на стаята. Има различни мнения по въпроса дали да има врата в кухнята или не. Всичко е до въпрос на гледна точка и виждания на нещата. В следната статия статия ще ви изброим няколко фактора, поради които е добре да има врата.

Прочетете повече

Класическа входна врата 141-5 Y

Предимствата на металните врати

Входната врата е неизменна част от всеки дом. Важно е тя да бъде едновременно красива и здрава, тъй като е преградата разделяща дома ви и външният свят. Металните входни врати са идеални, защото те са чудесни и предлагат отлична защита. Металните входни врати имат много предимства, които другите видове входни врати просто не могат да предложат. Живеейки в определени райони, климатът може да променлив и суров. Затова е важно врата ви да се справи със задачата да устои на тях.

Прочетете повече