interiorna vrata

Видове интериорни врати според метода им на отваряне

Избирайки вътрешната врата на къщата си, всеки поне веднъж си задава въпроса – какви врати се предлагат на пазара? На какъв принцип се избират? Какво трябва да търся при избора си – цена или качество? Днес производителите на врати предлагат огромен избор от интериорни врати, различни по материали, конструкция и форма. Видовете интериорни врати според метода им на отваряне се разделят на:

1. Въртящи се интериорни врати

1.1. Въртящи се врати с един лист – това е най-често срещаният и най-разпространен тип. Те могат да се отварят само в една посока: към себе си. Крилото на вратата може да бъде с различни ширини: от 61 cм до 91 cм и различни височини: от 200 cм до 270 cм, в зависимост от производителя.

1.2. Въртящи се врати с двойно листо – проектирането на такива интериорни врати се състои от 2 платна, едното от които е пасивно (фиксирано към пода и горната част на кутията с болтове), а второто е активно (отваряне). Плюс на този начин на отваряне е, че дизайнът на такива врати е по-надежден и стабилен и осигурява плътно затваряне. Недостатъкът е, че за люлеещите се врати е необходимо място, което може да бъде катастрофално липсващо в ограничено пространство.

2. Плъзгащи се вътрешни врати

Те се отварят, като се издърпва настрани крилото на вратата. На практика всяка т.нар. още люлка може да се плъзне и да се премести крилото до стената или вътре в стената. Плъзгащите се врати от втория тип включват плъзгащо крило и механизъм, и вътрешни преградни стени, в които тя влиза. Огромното предимство на този тип отваряне е, че вратата в прибрано състояние е напълно невидима и не заема никакво пространство в помещението, като по този начин позволява използването на стената.

plazgashta se interiorna vrata

3. Интериорна врата тип книга

Те приличат на акордеон и името им се основава на факта, че те се отварят като затваряща книга. Вместо едно платно, се монтират две тесни. При преместване настрани, те се сгъват успоредно една на друга. Основното предимство на този метод на отваряне е да се спести място в отворено състояние. Те са идеални за стаи, в които не е възможно да се монтира люлка или плъзгаща се врата. Този дизайн е малко остарял и в момента на пазара има и по-модерна алтернатива на отваряне – ротационната врата.

4. Ротационни интериорни врати

Принципът тук е, че крилото на вратата се отваря чрез завъртане около центъра, като едновременно се измества отстрани. По този начин вратата се поставя на стената и се  спестява място. Също така ви позволява да не мислите за въпроса в каква посока е по-добре да отворите вратата.

5. Вътрешни врати от тип салон

Те се използват главно в промишлени, обществени или офис сгради с висок капацитет за пребиваване. Това са всъщност люлка врати, които се отварят в различни посоки. И за тяхното инсталиране ще ви е необходимо специално окачване на махалото.

Comments for this post are closed.