Инструменти за ремонт

Как да монтираме интериорна врата с каса и первази?

Искаме да сменим интериорнитe врати, но не искаме да ползваме услуга за монтажа, а желаем сами да си монтираме вратите. Ето няколко съвета как да направим това. Най-важното за целта са инструментите и материалите, които ще са нужни за извършване на монтажа. А именно нивелир, ролетка, настолен циркуляр, ръчен циркуляр, винтоверт, чук, гумен чук, дървени ками, винтове за дърво (6см), лепило за дърво, полиуретанова пяна и къртач, ако е необходимo да се оформя отвор.

Габаритни и строителни размери

Много е важно преди започване на монтажа на интериорната врата да сте сигурни, дали габаритния размер на избраният от Вас модел отговаря на строителния отвор, където ще монтирате вратата. Не забравяйте, че строителния отвор трябва да е от 2 до 4см по-широк и с 2см по-висок от размера с касата на Вашата врата. Тоест, ако избраният модел е с габаритни размери 76см на 201см, то строителния отвор трябва да е 78-80см в ширина и 203см във височина. Ако Вашият строителен отвор не отговаря на препоръчителните размери то преди започване на монтажа трябва да разширите или стесните отвора до съответния размер. След като вече сте измерили строителния отвор, страниците на касата и сте установили, че има нужда от подрязването на страниците го направете от долната им равна част. След това две страници се сглобяват с щурца (горната къса част на касата).

Размери на вратата

Втора стъпка

Следващата стъпка е да захванете в двата ъгъла от горната страна сглобките с винтове за дърво, за допълнителна здравина на строителния отвор.  Така сглобената каса се поставя в предварително подготвения строителен отвор. Когато се поставя се определя и посоката на отваряне спрямо помещението. Идва ред и на поставянето на ками за закрепване на касата, след като проверите дали има отклонения по вертикала и хоризонтала с нивелир. Ако е необходимо разместете камите и измерете отново. След това закрепете с винтовете от комплекта 3 броя лагерни панти към крилото. Важно е преди това да се съобразите с посоката на отваряне на крилото – ляво или дясно. Когато вече сте определили посоката трябва да закрепите крилото с вече захванатите панти и към касата. Във вътрешната част на касата, на нивото на бравата и в долната част на касата трябва да се поставят разпънки (дървени летви). Те трябва да останат в касата за около 12-15часа, без да се разместват или свалят.

Дойде време и за полиуретановата  пяна, която се поставя между касата и зида. Когато пяната вече е добре втвърдена може да поставите бравата, патрона, насрещника (ако има такъв) и дръжките. След това измерете и прережете первазите под ъгъл. С това монтажа на нашата нова врата приключи.

Comments for this post are closed.