Интериорен дизайн - Врати

Каква врата да изберем за кухнята

Вратата в кухнята има голямо естетическо значение. За да изберем врата за кухнята е необходимо да се съобразим с функционалността и дизайна на стаята. Има различни мнения по въпроса дали да има врата в кухнята или не. Всичко е до въпрос на гледна точка и виждания на нещата. В следната статия статия ще ви изброим няколко фактора, поради които е добре да има врата.

Фактори:

Първата причина е, че кухнята е най-практичната стая, където всички обичаме да се събираме на по чаша кафе, да готвим, да се храним, да посрещаме гости и т.н. Миризмата в кухнята и изпаренията от готвенето имат свойството да се набиват във дрехите, мебелите и завесите.

Втората причина е шумоизолацията. Когато готвим или мием съдовете, не винаги може да се пази тишина. С поставянето на врата това спокойствие можем да го постигнем.

Третата причина е, че когато в една стая има врата, тя изглежда много по-красиво и уютно.

Интериорна врата Gama P 201 G - Сив кестен

Критерии

Вратата за кухня трябва да отговаря на определени критерии – влагоустойчивост, миещо покритие, да не пропуска миризми и шум. Благодарение на съвременния дизайн имаме възможност да изберем подходящата врата за нашата кухня, като основният критерии е нейната функционалност и допълнение към интериора.

Материали на изработка

Материалът, от който е направена може да бъде  дърво, стъкло, MDF, PVC и други:

Дървото се  счита  за един  от най – добрите,  безопасни и екологични материали. Съчетава в себе си естетика и добра шумоизолация.

Стъклото  е материал, който в последните години извоюва много голяма популярност сред дизайнерите. Благодарение на него вратите изглеждат много красиво и стилно. Също така е безопасно, защото се използва закалено стъкло, което е много по устойчиво от обикновеното.

MDF e един от най- популярните и използвани материали, като алтернатива на дървото. Той се отличава с устойчивост на влага, гъбички и микроорганизми, което го прави безопасен при използването му в бита.

PVC е материал който предлага изключително голяма топло и шумоизолация. Вратите от такъв материал, могат да бъдат в различни цветове или имитация на дърво, както и да бъдат с остъкляване.

По начина на отваряне  вратите могат да бъдат:

  • Люлееща, за която е необходимо повече пространство
  • Плъзгаща, която изглежда много оригинално и модерно
  • Тип Хармоника, която икономисва пространство
  • Стандартен тип на отваряне, което вече може да се каже, че излиза от мода

Цвят на вратата

При избора на цвят за вратата първо трябва да се съобразим с общия дизайн.Цвета трябва да е близък  до някои елементи-цвят на пода, дограма или мебелите. Трябва да се стараем да бъдат подбрани в една гама-топла или хладна. Цветовата палитра на интериорните врати е огромна. Можем да ги разделим на тъмни и светли. Ако искаме да създадем ясна граница между стаите, трябва да изберем модели в тъмни тонове. Ако предпочитаме врата със стъкло може да изберем матово или тъмно стъкло. Ако пък желаем помещението да изглежда по–голямо са подходящи светлите тонове и бялото. Следвайки тези съвети можем да изберем врата за кухнята отговаряща на дизайна на помещението и с дълъг срок на експлоатация.

Comments for this post are closed.