Верига за врата

Вериги и стопове за врати

Механизмът на вратите е проектиран да осигурява удобство и функционалност на входните или интериорните врати. И всеки от видовете си има свое индивидуално предназначение: да осигури отваряне/затваряне на крилото на вратата, фиксиране в затворено положение, здраво закрепване към рамката на вратата и много други. Основната му и най-важна задача е защитата. Именно за тази цел са предназначени веригата на вратите и стопът.

Верига за врати

Целта на веригата на вратите задължава производителите да обръщат специално внимание на материала на производство. Този елемент на вратата трябва да издържа на достатъчно натоварване и следователно да бъде здрав и надежден. Разбира се, това не е абсолютна защита срещу сила, но все пак е значителна бариера, наличието, на която спира повече от един нападател.

Днес има два вида вериги за врати: класическа врата и панта. Обхватът на първия е неограничен, неговият дизайн е познат на всички. Такива аксесоари включват закопчалка, фиксирана върху кутията, змийска релса, монтирана върху крилото на вратата, и всъщност самата верига със специална кука в края. Началното положение на верижната връзка е същата кука, поставена в жлеба на плъзгащата шина и фиксираща вратата в определено положение при отваряне. Това значително ограничава възможността за потенциално проникване на нежелани посетители. Всички компоненти са изработени от здрава стомана, като по този начин гарантират високо ниво на защита. Пантата е прикрепена към рамката на вратата, втората част на веригата – куката с топката, поставена в нейния край, е монтирана върху самото крило. Особеността на това устройство е невъзможността за неговото използване при отваряне на входната врата навън.

Опционално обличане Черна перла от серия Хармония

Стоп на вратата

Отлична алтернатива на веригата на вратите е стоп за отваряне. Елементът е с много различен дизайн и принцип на работа. Има няколко типа ограничители:

  • стационарни: обикновени и магнитни скоби;
  • мобилен: има няколко опции – това може да бъде обикновен клин или устройство, фиксирано от страната на долния край на крилото на вратата с неплъзгащи се крака.

Магнитният ограничител е особено популярен. Принципът на неговото действие се основава на използването на физичните свойства на магнита. В долната част на вратата е инсталирана метална плоча, а магнитната ключалка е разположена на мястото на максимално възможното отваряне на листа. Когато се отвори плочата тя попада под въздействието на магнитно поле и вратата е сигурно заключена.

Втората версия на стационарното приспособление е още по-опростен дизайн, идентичен по своята структура с единствената разлика – липсата на магнит и метална плоча. Следователно има само ограничение на отварянето на вратата, без ефекта от нейното фиксиране.

Използването на подов ограничител е особено уместно, ако има две врати едновременно на входа на сградата. Последната тенденция е инсталирането в селски къщи с двоен дизайн: външни метални врати с паралелен монтаж на стъкло или друг плат. В този случай първата за дневния период с помощта на ограничителя се фиксира в отворено положение, докато втората е затворена по това време.

Comments for this post are closed.